A Sudden Change in the Restaurant/En plötsling vändning på restaurangen

I go for a glass or wine (well, two) to a restaurant. I am surprised and glad to meet Josua again, a local man whom I met earlier on the restaurant “Fawlty Towers” (see earlier blog post). He invites me to his table, with two of his buddies. I am introduced and sit down. A nice gang. We talk, laugh, discuss. We are the only guests.

At ten a tiny, elderly lady sculs in through the door. Wearing black trousers and a beige jumper with long sleeves. Grey hair and glasses. She walks bending forward. Everybody says “buona sera” in chorus and so does replies the same. The lady sits down at a table close to us. Does not order anything. From one of the high chairs she observes us.
The two men at my table stand up. Turn to me and “nice to meet you” and take my hand for goodbye and leave. The bartender, Josua, the Lady and I remain. Josua stands up. Says he will accompany me to my home door. “Ah, a gentleman” I say. Confused over the sudden changes. Josua pays it all. Turns to the two people left and say “Buona sera”. I do, too. Bartender and Lady return the greeting.

The Lady owns the restaurant, says Josua.
There is an Italian film called “Padre padrone”. About a father who demands respect from the people surrounding him.

Nice to meet you, Madre padrone.

Swedish/Svenska
Känner för ett glas vin eller två och går ut till närmaste restaurang. Blir förvånad och glad över att stöta på Josua igen, en lokalbo som jag träffade tidigare i veckan på restaurang Pang i bygget (se tidigare bloggpost). Han bjuder mig till sitt bord. Där sitter två av hans kompisar redan. Vi presenteras för varandra och jag sätter mig. Ett trevligt gäng. Vi skrattar, pratar, diskuterar. De enda gästerna i lokalen.

Vid tio smyger en äldre kvinna in till restaurangen genom dörren. Hon bär svarta byxor och en beige, långärmad jumper. Grått hår och glasögon. Lutar sig framåt när hon går. Alla säger “buona sera” unisont och damen svarar samma sak. Hon sätter sig vid ett bord nära oss. Beställer inget. Sittande på en av de höga stolarna observerar hon oss.
De två männen reser sig. Vänder sig till mig och säger “trevligt att träffas”. Tar min hand, säger adjö och lämnar. Bartender, Josua, Lady och jag sitter kvar. Josua reser sig. Meddelar att han följer mig till min dörr. “Aha, en gentleman”, säger jag. Något förvirrad över de hastiga förändringarna. Josua betalar allt. Önskar “buona notte” till de två kvarvarande. Samma sak önskar jag. Bartender och Lady återgäldar hälsningen.

Damen med beige jumper äger restaurangen. Det finns en italiensk film som heter “Padre padrone”. Om en fader som kräver respekt från människor i sin omgivning.

Nice to meet you, Madre padrone.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

If you enjoy this website please spread the word!