Uncomfortable in Italy/Obekvämt i Italien

Soon I am back with a backpack in Italy. Here I am ready to explore Lecce. I was crying here on a café in the historic center. Why? Because I listen to a sad Swedish song and want to go home. The south east coast makes me feel uncomfortable. Why? The atmosphere is different from the rest of the country. More suspitous. Prudente. Eyes that follow every step I take. Less optimism and hope. Why? South Italy is poor. Anyhow. I meet Tina here; a lovely lady waiting for a bus to Napoli. Hope to see her again this fall.

My plan is to start the trip in Val d´Orchia in October. An area in the south of Tuscany. Famous and on the Herigtage list, due to its lovely landscape. I will give you loads of pictures from there, getting up at 6 am to shoot the fog leaving the green hills. Hopefully it´s a good idea to cycle around the five villages that belongs to Val d´Orchia:  Castiglione d’Orcia, Montalcino, Pienza, Radicofani och San Quirico d’Orcia. Ahhh…. the names.. like Italian music….

Swedish/Svenska
Snart är jag tillbaka med ryggsäcken på i Italien. Här är jag på gång ut för att undersöka orten Lecce, som ligger längst ner på klacken av Italien. Jag gråter på ett café i de historiska delarna. Varför? Lyssnar på “Strövtåg i hembygden” och vill åka hem. Sydöstra Italien känns obekvämt. Varför? Atmosfären är annorlunda här jämfört med nordligare delar av landet. Misstänksamhet i luften. En avvaktande attityd. Ögon följer varenda steg jag tar. Pessimism och avsaknad av hopp. Varför? Södra Italien är fattigare. Jag träffar i alla fall fina Tina. Som väntar på bussen till Neapel/Napoli. Kanske syns vi i höst.

Kommande resa startar i oktober, i Val d´ Orchia. Ligger i södra Toscana. Berömt för sitt ljuva landskap, mat och kultur. Har en plats på världsarvslistan. Ni kommer att få massor med bilder därifrån. Klockan 6 stiger jag upp för att inte missa dimman som svävar över gröna kullar. Planen är att cykla runt de fem orterna som tillhör Val d´Orchia: Castiglione d’Orcia, Montalcino, Pienza, Radicofani och San Quirico d’Orcia. Mamma mia,  vilka namn. I can hear music..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

If you enjoy this website please spread the word!