My 5 Worst Hotel Experiences or Tell Him to Go to Hell

Hotel Villa Piedimonte in Ravello. One of the best. Staff: Faboulous. Room, breakfast: Marvellous                                                I have spent thousands of nights in hotels. One star up to five stars. The absolute majority are fine. A few stick out so much I will unfortuneatly never forget them. Here is number one (I will tell you the other four on the following days):

 1. Hotel Augusta, Milano. I arrive at 21.00. Excausted. The reception man is arrogant and in a bad mood. Thinks I am trying to cheat the hotel with a false credit card. I get a room in the cellar. Room number: -1. It was +35 during the day. No air condition in room. At 00.00 I wake up in sweat. Open the window. Enormous lamps outside, making the night look like 12 noon.  A big fan on the wall, turned on. I close again. Go to sleep. The bed is wet from sweat, as I call the reception an hour later. Reception man is “sooo sorry”. But he can´t do anything. ”The technician left at 22”. ”The hotel is full” and again; ”I feel sorry for you”.
I am furious.
 
At 5 I get up, half my brain is working. I am the first guest at breakfast at 6. I am not allowed to sit where I want. The staff objects wildly. Too tired I just follow him to where he tells me to. A table so close to the food that I am in other guest´s way.
 
Check-out at 6.30 am. The lady asks:
– Did you sleep well?
– Glad you ask. This was a night in hell.

And tell her the above. She is “sooo sorry”.
– What can you do for me?
I ask.
– I am sorry, I can´t do anything
she says.
– This is one difference between Swedish hotels and Italians ones. In Sweden the hotels always try to do something for you if you are not content. In Italy you are just ”soo sorry”. 

Lastly I tell her this:
 
– Tell the man in the reception yesterday evening to go to hell.  
 
Comment: I would not leave out the name of this hotel, if it wasn´t for the fact they did NOTHING in order to make me feel better. They didn´t try, they didn´t want to.
 
Swedish/Svenska
Jag har sovit  tusentals nätter på hotell. De allra flesta är helt ok. Men några glömmer jag aldrig, tyvärr. Här är nummer den första av dem. Övriga skriver jag om kommande dagar:
 
1. Hotell Augusta, Milano. Jag anländer vid 9-tiden på kvällen. Utmattad. Receptionsmannen är arrogant och på dåligt humör. Tror jag vill lura hotellet med ett falskt bankkort. Jag får ett rum i källaren. Rumsnummer -1. Det var + 35 grader under dagen. Ingen AC på rummet. Klockan 00.00 vaknar jag i svett. Öppnar fönstret. Enorma strålkastare utanför, som får natten att se ut som klockan 12 på dagen. En stor fläkt är på för fullt på väggen. Jag stänger igen. Sängen badar i svett när jag ringer receptionen en timme senare. Receptionsmannen är sååå ledsen, men kan inget göra. ”Teknikern gick hem vid 22. Hotellet är fullt, inte möjligt att byta rum”. Och ”I am so sorry”.
Jag är rasande.
 
Vid 5 går jag upp med en halvt fungerande hjärna. Jag är första gästen vid frukost klockan 6. Får inte sitta där jag vill. Frukostmannen protesterar vilt. Ljudlöst följer jag efter honom till ett annat bord, där jag sitter i vägen för alla.  
 
Checkar ut 6.30. Receptionsdamen frågar om jag sovit bra? ”Glad att du frågar”, säger jag. ”Den här var en natt i helvetet”.  Berättar det ovan skrivna. Hon är ”sååå ledsen”.
”Vad kan du göra för mig?”, frågar jag. Damen säger: ”Tyvärr, jag kan inte göra någonting”. ”Det är skillnaden mellan svenska hotell och italienska”, säger jag. Svenska hotell försöker gottgöra dig om du inte är nöjd. I Italien är ni bara ”soo sorry”.
Avslutningsvis säger jag följande:
 
– Säg till mannen som arbetade igår kväll att han kan dra åt helvete.
 
Kommentar: Jag skulle inte lämna ut namnet på hotellet om det inte var för att de inte gjorde NÅGONTING för att jag skulle må bättre. De försökte inte, de ville inte.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

If you enjoy this website please spread the word!