All Of Us Need Encouragement

Working as a social worker you get tutoral help with your most difficult cases. The tutor is an experienced person, who knows a lot about how we humans act and why. Thomas was the name of one of my tutors 20 years ago. He said;

“Many people suffer from bad self confidence. As a social worker you try to motivate, inspire, resonate, encourage in order to change a bad behaviour. Suddenly; your client does something good for him/herself. A step forward – small or large – that you know will benefit them in the long run. What you need to do now is this: Tell them. Say; well done. Give them a pat on the shoulder. Be honest and tell them why you think it is good. Do not say anything negative. ”Give them loads of praise”, he said. It helps them in taking the next step.

I listened carefully. I use encouragement and praise more often since then. What happens is that clients get embarrassed. They try to say something bad about themselves instead. I stick to what I think. When they leave my office their steps are lighter.

I use it in private, too. Today one of my friends did something good for her. She spoke out on what she thinks about an important issue. I know her well. It took loads of courage to do that. I tell her ”well done”, how brave she is and how proud I am. I fill her ”Whatsapp” with hearts, applauds, and encouraging messages. She said they give her respect. They discuss constructive solutions now.

People need to know and feel they have done something good. Your praises weights a lot. More than you think. Use them often.

Swedish/Svenska

Som socialarbetare får du handledning som hjälp med dina svåraste ärenden. Handledaren är en person som har stor kunskap och erfarenhet om hur människor agerar och varför. Thomas var en av mina handledare för 20 år sedan. Han sa:

– Människor har ofta sämre självförtroende än vad vi tror. Som socialarbetare i mötet med människor försöker du inspirera, motivera, resonera och tjata för att få till stånd en förändring på ett dåligt beteende. Plötsligt gör din klient något som är bra för hen. Ett steg framåt – litet eller stort – som du vet kommer att ha betydelse för dem i framtiden. När det händer, gör så här: Beröm dem. Säg ”bra gjort”. Ge en klapp på axeln. Var ärlig och berätta varför du tycker som du gör. Säg inget negativt. ”Ös på med beröm”. Det hjälper dem i nästa steg.

Jag lyssnade noga till hans ord. Använder sedan dess alltid uppmuntran och beröm på jobbet.  De vanligaste reaktionerna är förlägenhet. Klienter försöker säga något negativt om sig själva. Jag står fast vid mina ord. När de lämnar rummet är stegen lättare.

Privat använder jag samma metod. En vän gjorde något i dag som kommer att gynna henne i framtiden. Det behövdes mod och styrka när hon tydligt och klart talade om vad hon tycker. De lyssnade. Nu diskuteras konstruktiva lösningar. Min vän har fått många meddelanden på sin ”whatsapp” från mig. Hur bra det var som hon gjorde. Vad stolt jag är över henne. Flera ljudmeddelanden med applåder och tummen upp skickade jag.

Människor behöver veta och känna att de har gjort något bra. Ditt beröm väger tungt. De är viktigare än du tror. Använd dem.

 

2 thoughts on “All Of Us Need Encouragement

  1. Gunnel

    Javisst jätteviktigt, MEN, det missbrukas. Folk som ofta säger ngt bra, menar det inte det de säger. Hade en diskussion nyligen med en vän som kände sig störd av vänner och myndighetspersoner som säger-Bra gjort mm och inte mena det alls. Håller med. Känner flera som “missbrukar” det positiva och undrar vad de har för problem egentligen.

    Kroppsspråket avgör om du menar det eller inte. Det är nog så viktigt.

    1. Lena D

      Hej Gunnel. Håller med dig om att människor ska mena det de säger när de berömmer andra. Man känner instinktivt när så inte är fallet. Å andra sidan är det bättre att de säger *bra gjort” istället för ingenting alls eller att de uttrycker något negativt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

If you enjoy this website please spread the word!